I anledning Nord-Troms Pride 2020 oppføres en skulptur av rosa trekant i Trekanten på Storslett.
Den rosa trekanten representerer en mørk historie, og står til minne om de som har falt for hat og diskriminering.
Formidler Lise Brekmoe og Marianne Bilden forteller kort om omstendighetene bak symbolet:
Under Hitlers regime ble homofile, lesbiske og transpersoner forfulgt og forsøkt utryddet. Mange ble fengslet og grovt utnyttet i straffeleirer og straffearbeid. Noen av disse overgrepene skjedde i Nord-Troms.
I årene før diktaturet var forholdene for skeive i Tyskland noe friere enn andre steder, til tross for diskriminerende lovgivning. Klubber, barer og andre sosiale arenaer trakk til seg skjeve grupper og arbeid for frigjøring pågikk. Når Hitler tok makten startet forfølgelsen og fengslingen av politiske motstandere og andre uønskede. Jøder, desertører, kommunister og homofile ble oppsporet og fengslet.
I nazistenes konsentrasjonsleirer ble fangene merket med symboler som viste hva de var dømt for. Slik jødene ble merket med gul stjerne, slik ble homofile merket med rosa trekant.
Nest etter jødene var homofile minst ansett i Hitlers idé om den ariske rase, og i løpet av Hitlers regime ble 50 000 homofile dømt forlovbrudd, og et sted mellom 5000 og 15 000 homofile mistet livet i konsentrasjonsleire. Tidsvitner opplevde at de var nederst på rangstigen i disse leirene. Ikke bare vokterne, men også medfangene behandlet homofile særs ille.
Mange av de som satt i straffeleirer ble utnyttet i hardt tvangsarbeid. I 1942 førte behovet for arbeidskraft til at omkring 2500 fanger ble sendt fra Tyskland til Nord-Norge, hovedsakelig til Nord-Troms og Finnmark. Her skulle de bygge veier og jernbaner med lite håp om å vende tilbake i livet.
Vi vet lite om antallet tyske homofile straffefanger siden dokumentasjon og vitnemål mangler for mange. Vi har kun 10-12 navn på tyske fanger vi vet var homofile. Årsakene er flerfoldig, men en grunn er at selv mange år etter krigens slutt var skeivhet fremdeles forbundet med skam og at det derfor var få tidsvitner som stod fram med sin historie. Paul Gerhard Vogel var en av disse få, en overlevende og et vitne om diktaturets vold mot homofile.
I dokumentaren «Das Grose A» reiser han tilbake til Nord-Troms og oppsøker plassene han som ung ble sendt for straffearbeid og fangenskap. I samarbeid med Nord-Troms Pride 2020 viser vi dokumentaren på museets Facebook-side torsdag 4.juni kl. 20.00 og inviterer alle med oss til å reflektere over volden gjort mot skeive, før, under og etter krigen.
Nord-Troms museum er i sin kjerne et mangfoldsmuseum, og vi retter takk og velkomst til Nord-Troms første Pride.
Kjærlighet – Rakkhaus – Ráhkisvuohta