Gratulerer med samefolkets dag i dag!
I går skrev vi om vev som ble brukt til å lage tekstiler til klesdrakt og andre nyttige formål. I dag vil vi vise fram et par klesplagg av et annet materiale brukt mye av samer. Disse plaggene er laget av råmateriale fra reinen, som var en ressurs for samene. Hele dyret ble benyttet og man sydde for eksempel sammen plaggene med senetråd laget av samme dyret.
Den ene gjenstanden vi presenterer her er en pesk. En pesk en kofte av reinsdyrskinn med hårene ut, som man trekker på over hodet, med belte rundt livet, brukt på vinterstid.
Både Roald Amundsen og Fridtjof Nansen brukte pesk under sine polekspedisjoner. Mange historikere nevner nettopp Amundsens tradisjonelle klær var en av grunnene til at hans ekspedisjon til Sørpolen fra 1910 klarte seg bedre en engelskmannen Scotts ekspedisjon samme år.
Denne pesken ble laget av Sara Andersdatter i Kautokeino i 1936.
De andre gjenstandene er et par eksempler på komager. Disse er «tradisjonelt samisk sommerfottøy. Læret er bjørkegarvet reinskinn, sålen av lær fra sel eller ku. Komager smøres godt inn med tjæreolje.» De ble holdt på med vevde komagbånd, ofte fargerike, som ble surret rundt fottøyet på foten. Man fylte dem med tørket sennegress som fungerte som isolasjon.
Disse komagene er fra Burfjord i Kvænangen og er laget med okseskinn til såler og kalveskinn til overdel.
Kilder:
For definisjoner; Store Norske leksikon: http://snl.no/skaller, http://snl.no/pesk
Wikipedia om Nansen og Amundsen: http://nn.wikipedia.org/wiki/Pesk
Wikipedia om Amundsen og Scott: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_the_Amundsen_and_Scott_Expeditions