Widerøe-samlingen består av såkalte skråfoto, bilder tatt fra fly i lav høyde og med en skrå vinkel ned mot land. Landskapet med fjell, vann, hus og gårder blir dermed fotografert ovenfra og litt fra siden. I Norge var Widerøe det største firmaet som solgte flyfotografier, både til private og bedriftskunder. Det å få et bilde av sitt eget hjemsted sett fra lufta var utrolig populært, i Nord-Troms som i resten av landet. Enda i dag har mange disse fotografiene hengende på veggen, til minne om hvordan hjemgården en gang så ut.
Siden 2011 har NTRM støttet opp om den nasjonale redningsaksjonen for Widerøes skråfoto. I 1970 solgte Widerøe nemlig unna samlingen på 315.000 skråfoto fra hele landet til de ulike kommunene, og i 2008 begynte det nasjonale arbeidet med å finne ut hvor fotografiene siden var blitt av og å utrede hvordan de bedre kan bevares for ettertiden. I fjor fastslo den nasjonale arbeidsgruppen at rundt 75% av materialet er gjenfunnet – i kommunearkiver, på bibliotekshyller, i kjellere, skuffer og skap.
Her i regionen har mye av materialet (negativer og positiver) etter hvert funnet veien til museet, hvor det har vært magasinert i vente på digitalisering og tilgjengeliggjøring. Noen av bildene ligger allerede ute på digitaltmuseum.no, men de aller fleste har så langt ikke vært tilgjengelige for publikum. Denne uka taper vi igjen fire esker med svart/hvitt-kopier, fargebilder og negativer i ulike format og sender dem til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, hvor de vil bli digitalisert og lagret på aller beste måte. Innen et år vil bildene være tilgjengelige på nett for alle som er interessert.
Nasjonalbiblioteket samarbeider med landets biblioteker om å samle inn informasjon om de ulike bildene, og vil etter hvert ha en kampanje også her i regionen. NTRM er også interessert i informasjon om enkeltbilder, og vi hører gjerne fra publikum som vet hvor flere av Widerøes bilder kan befinne seg i dag.
Vi gleder oss til at Widerøe-bildene fra Nord-Troms for første gang blir tilgjengelige for alle!