Sentralt for prosjektet er at alt arbeidet gjøres etter tradisjonelle metoder med tradisjonelle verktøy. Også verktøy, beslag, spiker og hengsler smies lokalt.
Til smia trengtes en blåsebelg. Belgen ble laget etter en eldre modell fra ytre Bakkemo gård i Kåfjord fra rundt 1908, som er dokumentert med av Norsk folkemuseum i 1948.
I samarbeid med Midt-Troms museum arrangerte vi belgseminar på Sundlia, Bardufoss 22.- 24. mai 2024. Under kyndig ledelse av «Smeden på Heden» Mattias Helje ble det laget tradisjonell belg. Seminaret var et kurs/workshop for deltakere som ønsket lære prosessen, og var i tillegg åpent for publikum med et miniseminar om Seppolasmedene i Nord-Troms, om produksjon av belg og om belger og smier i Midt-Troms regionen.
Blåsebelgen er redskapet som tilfører oksygen til ilden som øker temperaturen i smia. Blåsebelgen har to kammer; over- og underkammer. Lufta kommer i en jevn strøm fra kammer til smia gjennom et rør. I tidligere tider fantes et egne belgmakere, men som med annet håndverk er dette kunnskap som er i ferd med å gå tapt.
Her kan du følge prosessen i en flott bildeserie. Fotograf: Dag Arild Larsen.