Lihkku beivviin!
I anledning samefolkets dag vil vi denne uken i museet vise fram noen av de samiske gjenstandene vi har i samlingen vår på nettsiden.
Museet har flere grenevever, som er en såkalt oppstadvev som man finner igjen i håndarbeidstradisjonene til samer blant annet i Nord-Troms. En oppstadvev er en av de eldste typene vever mennesket har jobbet med, og den har vært i bruk hos samene siden år 600 e.v.t. Den har lange tradisjoner også ellers i Norge, og var spesielt populær i vikingtiden.
Greneveven har vært foretrukket blant samene fordi den blant annet har vært lett å frakte å sette opp. Den ble og populær hos sjøsamene, som vevde «grener» for salg. En gren eller «rátno» på samisk, er et stort teppe av ull som brukes som sengtøy, lavvuduk eller veggpynt. Kilder forteller at de ble brukt som betalingsmiddel, og de nevnes til og med i bergenshandlernes regnskapsbøker.
Greneveving er i dag populært i husfliden lokalt i Nord-Troms. Det eksisterer et spesielt aktivt miljø i Kåfjord hvor man etter krigen tok grep for å gjenoppta denne kunsten.
Kilde: Senter for Nordlige Folk