Laster Arrangementer

« All Arrangementer

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Utstillingsåpning -som spon på hav-fortellinger fra Birtavarre gruver

3. september 2018 @ 18:00 - 19:30

Introduksjon til utstillingen ved kunstner Odd Marakatt Sivertsen
Enkel servering
Velkommen

«-som spon på hav-»; dette utsagnet fra en av gruvearbeiderne som jobbet ved Birtavarre gruver, illustrerer arbeidernes situasjon da verket gikk konkurs og mange drev rundt i Birtavarre uten noen form for understøttelse eller hjelp.

Gruvedriften i Nord-Troms har en sentral plass i vår nære historie, likevel er gruvedriftens historie lite trukket fram i våre fortellinger.

Gruveindustrien, som varte i en 20 års periode, fra 1898 til 1919, var epokegjørende for samfunnsutviklingen spesielt i gruvesamfunnet i Ankerlia i Indre Kåfjord, og hadde stor innvirkning på lokalmiljøet, både sosialt, næringsmessig og kulturelt.
Gruvedriftens virkninger på lokalsamfunn, miljøødeleggelser og arbeiderkamp kom på dagsorden hos lokalbefolkningen.

Hva betød slike endringer sosialt, kulturelt og politisk for lokalbefolkningen og kulturen i et lite samfunn i sårbare naturområder?
Utstillingen kan også belyse hva gruvedrift og andre naturinngrep i nordområdene betyr for små, samiske lokalsamfunn i dag, og gi større forståelser for hvordan fornorskningens historier og rettighetskamp spiller inn i nåtiden.

Utstillingens tematikk blir visualisert gjennom fotografi og Sivertsens malerier som baserer seg på historisk fotomateriale og tilstedeværelse i det gamle gruveområdet.

Detaljer

Dato:
3. september 2018
Tidspunkt
18:00 - 19:30

Sted

Halti
Hovedvegen 2
Storslett, 9151 Norge
+ Google Map