Nord-Troms museum bygger et stavlinenaust med laftede røst. Nausttypen har vært vanlig i våre områder og er inspirert av et fra som står på Langnes i Kåfjord. Naustet bygges i bjørk og byggingen foregår med tradisjonelle materialer og verktøy.

 

Arbeidet utføres med håndverktøy som sag, økser, tappjern, navere osv. Dette er tradisjonsverktøy som håndverkere har brukt i området i tidligere tider.  Tradisjonshåndverk med tradisjonelle verktøy, materiale- og arbeidsforståelse er knyttet til ivaretakelse av natur- og kulturarv, og arbeidet som skal gjøres i byggeprosessen vil være i tråd med bærekraftsmål for museet.

Kunnskap om tre og kriterier for utvelgelse av trevirket er viktige i tradisjonsbåren materialforståelse. Bjørk har til alle tider vært et viktig materiale for folk i nord. Det er det mest brukte treslaget siden det er tilgjengelig, smidig og sterkt. Bjørka ble felt lokalt og tilhugget til byggemateriale. Bruk av bjørk som byggemateriale kan dokumenteres langt tilbake i tid. Nord-Troms museum har flere bygninger i samlingen som er av bjørk, men også innslag av older har vært vanlig. Særlig i buer, sjåer, naust og fjøs. I dette prosjektet ønsker vi å kun bruke bjørk som byggemateriale, både til konstruksjon, lafting og skjeltring.

Et hovedmål er å fremme og videreføre regionale byggeskikker og overføring av tradisjonskunnskap. Gjennom prosjektperioden vil vi sikre overføringen ved møter mellom tradisjonsbærer, håndverkere, barn og unge samt andre interesserte.

Naustet skal settes opp på vårt anlegg i Lyngen- Gamslett fiskerbondegård. Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd, Lyngen kommune og Fiskarlaget Nord.

Barking, tilhugging og lafting

 

Etter at bjørka ble fraktet til gårds, fortsetter arbeidsprosessen. Arbeidet utføres på Holmenes sjøsamiske gård i Birtavarre. Bjørka ble stripet eller barket ved felling for å begynne tørkeprosessen. Og før det videre arbeidet forsatte ble all materiale barket.

Så skal materialet økses til. Dette gjøres ulikt ettersom hva formålet er. En hel del skal bli veggmateriale, disse stokkene økses eller sages til. Laftestokkene sideøkses eller skjæres og taktro barkes.

Naustet skal bli om lag 8 meter i lengda. Så lange, rette bjørkestokker er vanskelig å finne, så de må skøytes. Det finns flere måter å skøyte laftestokker på, og hvilken metode som er mest gunstig avhenger av bruk og materiale. Man kan for eksempel velge skråskøyt, med eller uten hake, skråskøyt med tapp, vinkelrett skøyt med not og fjær osv.  Høsten 2023 arrangerte vi todagers håndverkertreff i samarbeid med fra Midt-Troms museum der metoden for skøyt som er mest gunstig for dette prosjektet ble utprøvd.  Håndverkene satte sammen første omfar laft.

Foto: James Chaplin, Midt- Troms museum

Arbeidet videre i vinter og våren 2024 vil bestå av lafting og øksing av materialer. 

Til inspirasjon- eksisterende naust på Langnes

Naustet på Langnes er et eksempel på tradisjonell byggeskikk i våre områder. I følge Sefrak-registrering i 1986 ble naustet bygd rundt 1900, eier Kristian Wasmuth. Det er automatisk fredet som samisk kulturminne. 

Felling og uttak av virke

Vi har valgt å bygge naustet i bjørk for å dokumentere bruk av bjørka og lære oss selv og andre om anvendelse av trevirket som bygningsmateriale.
Bjørk vil bli brukt til konstruksjon, lafting og skjeltring. Bjørka ble felt i Kåfjord og blir
tilhugget til byggemateriale. Naustet skal være omlag 8 meter langt
og 4 meter bredt. Vi har ikke mye rett, lang bjørk som egner seg til lafting og
saging. Dette gjør at vi må skøyte bjørkestokker i laftekonstruksjonen på langveggene. 

Å felle materiale må gjøres senhøst, vinter eller vår- før sevja stiger i treet. Til naustbygging har vi felt bjørk vinter, vår og høst 2023. 

øks fellingtømmer sag krok stang